pijl

Een korte terugblik op de geschiedenis.

De officiële oprichtingsdatum van onze vereniging is 22 juni 1935. In deze jaren werd alleen in de zomer gezwommen in het buitenbad aan de Kerkweg. Van deze tijd weten we helaas niet veel. Volgens verhalen is de vereniging Oude Veer een kleine tien jaar na oprichting ter ziele gegaan, de oorlogsjaren zouden de boosdoener zijn geweest. Gelukkig waren er in 1957 enkele enthousiastelingen, die ervoor gezorgd hebben dat de vereniging heropgericht werd. Op 26 juli 1957 werd de vereniging nieuw leven ingeblazen.

Van 1957 tot 1977 waren de activiteiten eerst in het openluchtzwembad in het Oude Veer aan de Kerkweg te Anna Paulowna. Toen in Den Helder een nieuw overdekt bad (De Schots) werd gebouwd, bood dat een geweldige locatie waar leden van Oude Veer graag wilden trainen. Dit was alleen mogelijk via een Helderse vereniging. In 1970 werd besloten om als zelfstandige afdeling Oude Veer toe te treden tot de Helderse combivereniging HAV, onder de naam HAV/Oude Veer.

Overdekt zwembad Breezand

Begin 1977 werd een knoop doorgehakt: de Gemeente besloot in Breezand een nieuw zwembad te bouwen. Op 23 november 1977 werd Zwem- en waterpolovereniging Oude Veer heropgericht. In het nieuwe bad werd gestart met de afdelingen wedstrijdzwemmen, waterpolo en recreatief/elementair. Door de jaren heen zijn er verschillende afdelingen bijgekomen. Snel volgden afdelingen als zwemmend redden, synchroonzwemmen, triathlon en open water zwemmen. In 1986 werd het bad uitgebreid met een instructiebad. De bezoekersaantallen stegen vanaf dat moment snel naar de honderdduizend per jaar. Destijds werd er door het toenmalige Ministerie van Economische Zaken onderzoek gedaan naar de rentabiliteit van Zwembaden. Ook ons bad deed aan dit onderzoek mee. Verrassend en verheugend nieuws voor de mensen uit Anna Paulowna was het feit dat ons bad als meest economisch draaiend van Nederland uit de bus kwam, dit mede dankzij de combinatie stichting/vereniging.

De unieke samenwerking tussen stichting zwembad en vereniging die eind jaren '70 is ontstaan, staat nog steeds als een huis. Dankzij de inzet van leden en vele vrijwilligers heeft Oude Veer haar bestaan bewezen! Vandaag de dag verzorgt de vereniging een breed scala aan lessen, zoals diploma zwemmen, waterpolo, wedstrijd zwemmen, zwemmend redden, synchroon zwemmen, triathlon, langebaan , vrij zwemmen en allerlei evenementen voor jong en oud! Het zwembad is gemiddeld zo’n 70 uur per week geopend voor het publiek: dat had men vast niet durven dromen bij de heroprichting in 195

Jubileumboeken