pijl

Luuk Bos stelt zich voor

20-08-2023 17:28 Cor

Het duurde even voordat Luuk z’n vragenformulier retour stuurde. ‘Cor kan ik de uitslagenmap lenen? Ik wil tellen hoe vaak ik heb meegedaan met het Kwartje’. Daarna ontdekte hij dat 1996 ontbrak in de map. Gelukkig, Arie Dijkshoorn had de uitslagen van 1996 en daarna kon Luuk zijn telling maken:

‘In 2022 was de 30ste keer maar daarvan was ik me toen niet bewust. Ik heb na 1985 nog een diverse edities gemist (’87, ’89, ’90, ‘93-’95) en in 2020 en 2021 waren er natuurlijk geen triathlon’s in Anna Paulowna vanwege een of ander virus. Dus nu voor de 31ste keer’.

Luuk, je kunt gerust zijn. Samen met Arie Dijkshoorn, Dré van Oosten en Theo van Graven sta je heel hoog in het klassement ‘Vaakst meegedaan aan Kwartje’!

Luuk Bos is 58 jaar, getrouwd met Mariëtte en ze wonen in Callantsoog en hebben twee kinderen Amy (27) en Ivo (24). Samen met zijn compagnon heeft hij een klein accountantskantoor in Schagen en is verder ook financieel planner.luuk_met_prijs_1 

Na een heftige val bij de 1/8 triathlon van Heerhugowaard zit hij aardig in de lappenmand. Zondag 13 augustus kon hij weer met de 1/8ste van de club meedoen, wat hem gelukkig is meegevallen. Maar of hij op tijd fit is om met het Kwartje mee te doen, blijft nog even de vraag. Onlangs heeft hij het diploma TTN3 (verenigingstrainer) behaald. ‘Naast zelf trainen vind ik het geven van trainingen ook erg leuk om te doen’.

Luuk is in 1985 met de triathlonsport begonnen en deed gelijk mee met het Kwartje van Anna Paulowna. ‘Ik voetbalde bij Callantsoog en om de zomerstop fit door te komen ben ik aan triathlon gaan doen. Dat is iets minder saai dan alleen maar hardlopen. Twee weken van te voren een keer oefenen op het zwemmen in het Oude Veer en dan 100 meter borstcrawl en 900 meter schoolslag. Mijn eindtijd voor het Kwartje was 2:54:54’.

Luuk herinnert die eerste edities dat hij vaak samen met Jan de Ronde (masseur van Pieter-Jan Paarlberg) bij de laatsten uit het water kwam. ‘Het voordeel is dat je dan alleen nog maar kon inhalen. In latere edities werd ik ook ingehaald door de trio’s die later starten’.

In 2007 besloot Luuk samen met Jeroen Tiebie om beter te gaan leren zwemmen en werden ze lid van triathlonvereniging  Oude Veer. ‘We mochten alleen lid worden als we aan alle clubwedstrijden meededen. Dat hebben we gedaan, zeker het eerste jaar deden we aan alles mee’.

In 2015 heeft Luuk een hele triathlon volbracht, de eerste editie van de inmiddels befaamde Frysman. Zijn wens is om nog vele jaren met het Kwartje mee te kunnen doen. Zijn eerste finishde hij nog ruim binnen 3 uur. Het jaar daarna was dit 3:17:23. In 2014 (29 jaar later) kwam hij tot zijn beste prestatie ooit in 2:13:23. ‘Mijn eerste fiets, een 2 x 5 speed RIH, kocht ik in 1985 voor honderd gulden. Van de tien versnellingen werkten er zes. Ik durfde er niet aan te sleutelen omdat ik bang was dat het er nog minder zouden worden’.2014_Luuk_Bos_lopen 

Zwakke/sterke punten: Mijn sterke punt is denk ik wel dat ik een diesel ben die altijd doorgaat. Mijn mindere punt is inmiddels het looponderdeel omdat het zwemonderdeel behoorlijk is verbeterd.

Alternatieve sport: Tegenwoordig doe ik ook aan Swim-Run. In september is er weer een wedstrijd in en rond het Lauwersmeer. Daarbij ga je afwisselend zwemmen en hardlopen. Je hardloopschoenen houdt je gewoon aan. Je mag een pull buoy en paddles

Muziek: P!nk Floyd, U2, Coldplay, SERA, Lewis Capaldi, etc

Boek/film: Het Plan van Nando Boers (over de Jumo Visma Ploeg), / The man with the Halo (Tim Don)

Website: www.fiets.nl

Wie of wat maakt je gelukkig: Het strand, de zee, Mariëtte, Amy , Ivo, (willekeurige volgorde)

Waar steek je privé veel tijd in: Triathlon, Training geven (en de opleiding volgen), samen met Mariëtte mantelzorgen voor mijn broer die naast ons woont.

Waar ben jij goed in: Omdenken

Valkuil: Denken dat ik overal genoeg tijd voor heb

Ik mis: De triathlon van de Venne op Wieringen

Leukste eigenschap: Ik hoop humor

Wie is je grote voorbeeld: Ik heb niet één groot voorbeeld

Uitdaging: Leuke, effectieve trainingen geven

Irritant: Verkeersdrempels, die heb ik van Marianna, maar laatst had ik er ook echt last van!

Direct afschaffen: Ongefundeerde meningen en oordelen

Levensmotto: Dingen doen waar je blij van wordt en/of energie van krijgt.

Waar denk je aan bij het Kwartje triatlon Anna Paulowna: Een supergezellige triathlon waaraan ik vaak mee heb gedaan. Het was mijn eerste kennismaking met deze sport.

Foto’s (collage): Grote loopfoto 2007, fietsfoto 2013, oude loopfoto 1985. Samen met Richard Huisman swim-run Lauwersmeer.