pijl

Achtste triathlon als prelude voor de grote kwart.

08-08-2022 20:54 Cor

Zondag 7 augustus 2022: De traditie van een 1/8 triatlon twee weken voor het échte kwartje van Anna Paulowna is in ere hersteld. Op 29 juli leek het daar nog niet op, maar in een goede week is het evenement(je) op poten gezet, met dank aan Henk, Martien, André en alle vrijwilligers en de snelle medewerking van de gemeente.

Zesentwintig individuele deelnemers (9 vrouwen en 17 mannen), een trio en twee duo’s konden van start in de Jachthaven Oude Veer onder zeer goede omstandigheden: een licht briesje, warm maar niet bloedheet, er kon ook prima zonder wetsuit gezwommen worden. De 500 meter -een heen en weertje naar de brug- werd door Richard Huisman zelfs onder de 7 minuten (6.54) afgelegd. Bij de vrouwen kwam Laura van den Heuvel net zoals in Leeuwarden als eerste uit het water in 8.26.

Vervolgens werd er knoert hard gefietst: Emiel van Tongerlo deed maar 34.47 over de 22,5 km. en Marc Hulsebos ‘de viking’ is weer terug aan het front: hij deed er slechts 2 seconden langer over. Ook de vrouwen weten wat hard fietsen is: van Laura van Regenmortel is bekend dat ze ‘aardig kan fietsen’, zij deed 39.11 over het fietsen maar Marianna Kant deed dat nog sneller: 38.02!

Ook achter in het veld werd goed gepresteerd. Larissa Vermaning heeft het maar mooi geflikt en legde de 500 meter zwemmen, 22,5 km fietsen en 5 km hardlopen af in 1.31.57. Jan Duijzer was zoals we van hem gewend zijn de hekkensluiter bij het zwemmen: hij kwam na 14.15 uit het water. Hij maakte veel goed met fietsen (in 39.35) en lopen (in 25.31). Daardoor was niet hij, maar master John Veenman de man met de lantaarn. Hij finishte in een eindtijd van 1.28.35.

En wie hebben er nu gewonnen? Emiel gaf zijn voorsprong niet meer weg, hij finishte in 1.01.14 met een redelijk riante voorsprong van 36 seconden op René Hoep. René was dik tevreden over zijn prestatie: alle onderdelen verliepen goed, hij kwam weliswaar 44 seconden ná Mark Elbertsen uit het water, maar liep tijdens het fietsen elk rondje een beetje in om uiteindelijk 18 seconden eerder van de fiets af te stappen. Vervolgens kon hij met lopen zijn voorsprong uitbouwen en finishte 2.23 voor Mark, die ook niet als een pannenkoek heeft gefietst (36.06) en gelopen (20.43).

Bij de vrouwen gaf Marianna  haar voorsprong op Laura. na het fietsen niet meer weg, al werd de voorsprong wel kleiner (van 1.24 na het fietsen tot 34 seconden bij de finish). Wie gaat dat winnen op het kwartje?? Ook het verschil tussen Laura van Regenmortel (2e met eindtijd 1.12.27) en Laura van den Heuvel (3e met eindtijd 1.12.50) niet zo heel groot. (zij maakte 1.03 goed tijdens het lopen…)

In Huize van Oosten zullen de tussentijden ook zorgvuldig worden bestudeerd: Dré zwemt nog wel 46 seconden sneller en fietst ook nog wel iets sneller, maar of dat volgend jaar nog zo is? Super mooi dat Dré weer ‘gewoon’ mee doet met triatlon. Nu nog een goede loop-prothese en dan kan hij het ook weer zelf afmaken. Deze keer liep Theo van Graven voor hem, overigens ook een oud-triatleet. Theo en Dré vormden een duo. Er was nog een duo: Cor Zwaag en schoonzoon Niels ‘de Belg’, zij finishten in 1.16.07 met dank aan Niels die in 21.43 zijn 5 km aflegde. Het enige trio (Cora van Drunen, Johan van Splunter en Ruud Tigchelaar) zette een prima eindtijd neer: 1.07.55.

Kortom: een heerlijke sportdag.

Met dank voor het werk van  Connie van der Lee en Jos van Dorp, hierbij de uitslagen. Eerste kolom zwemtijd, daarna doorkomst fietsronden en tenslotte de eindtijd. Verslag van Dennis van der Veen.