pijl

Lia Postma, de laatste van 'de grote drie' neemt afscheid.

30-04-2022 12:59 Cor

 

Op de foto van links af: Gré de Pijper, Lia Postma, Rein van Zandwijk, Gerard van Drunen, Henk Rietdijk en Jeanne Timmer.

Voormalig voorzitter Rob Wolthuizen schreef in het 40-jarig jubileumblad van Oude Veer over de drie belangrijkste personen waar de club heel veel aan te danken heeft. Hij noemde Gerard van Drunen, Rein van Zandwijk en Lia Postma. Gerard en Rein zijn helaas overleden, maar Lia is tot aan de dag vandaag altijd actief gebleven voor Oude Veer.

Als achtjarig meisje werd Lia Postma (toen nog Lia de Vries) lid van Oude Veer. De zwemclub, was toen nog actief in het buitenbad Oude Veer aan de Kerkweg in Anna Paulowna. Als twintig jarige trad Lia al in het bestuur als penningmeester. Ruim dertig jaar bleef zij dit werk doen totdat Peter Steenvoorden in 2004 haar opvolgde. In 1969 was Lia al official voor wedstrijdzwemmen. In 2022 heeft zij besloten het wat rustiger aan te doen en draagt haar taak als official over aan de jongere garde.

Voor een club die 64 jaar bestaat (opricht op 26 juli 1957) heeft Lia er dus ruim 63 jaar meegemaakt. Volgens de ledenadministratie werd zij op 30 juni 1958 lid van Oude Veer. Nadat Lia afscheid nam als penningmeester, werd zij gehuldigd en gekozen als 'ere lid' van Oude Veer.

Duik in de historie

Weinig leden zullen weten dat de oprichting van 1957, eigenlijk een heroprichting was. Daarom even wat historische feiten: de officiële oprichtingsdatum van de vereniging is 22 juni 1935. In deze jaren werd alleen in de zomer gezwommen in het buitenbad aan de Kerkweg. Volgens verhalen is de vereniging Oude Veer een kleine tien jaar na oprichting ter ziele gegaan, de oorlogsjaren zouden de boosdoener zijn geweest.

Heroprichting

Gelukkig waren enkele enthousiastelingen, die ervoor gezorgd hebben dat de vereniging heropgericht werd. Op 26 juli 1957 werd Oude Veer nieuw leven ingeblazen. Van 1957 tot 1977 waren de activiteiten eerst in het openluchtzwembad in het Oude Veer aan de Kerkweg te Anna Paulowna.

HAV/Oude Veer

Toen in Den Helder een nieuw overdekt bad (De Schots) werd gebouwd, bood dat een geweldige locatie waar leden van Oude Veer graag wilden trainen. Dit was alleen mogelijk via een Helderse vereniging. In 1970 werd besloten om als zelfstandige afdeling Oude Veer toe te treden tot de Helderse combivereniging HAV, onder de naam HAV/Oude Veer.

Buitenbad Oude Veer

Het zwembad aan het Oude Veer werd gesticht door het Witte Kruis, na afgifte van de bouwvergunning op 10-6-1927. Het bad had houten plankieren langs de twee baden en een rij kleedhokjes. Later werden de kleedvoorzieningen en de houten plankieren vervangen door betonplaten. Op het moment van deze foto waren er vier baden. Voor de kleuters een 'pierenbad', het eerste ondiepe en tweede iets diepere bad lagen naast elkaar. Tenslotte het diepe bad met de duikplanken. De zaken op het zwembad gingen begin jaren zestig goed. Op het strandje werd een trampoline geplaatst en een glijbaan in het eerste bad. Het Witte Kruis contracteerde in zomerseizoen de badmeesters, waaronder Jaap Kaan. In 1969 kwam Bas Weemhoff uit Den Helder in dienst. Een fanatieke zwemtrainer en initiatief van de drie sluizen zwemtocht (16 km. van Oude Sluis naar Ewijcksluis). Het achteruitgaan van de waterkwaliteit veroorzaakte uiteindelijk de sluiting van dit buitenbad. Hierna heeft de Watersportverenging Anna Paulowna het buitenzwembad overgenomen en doet nu dienst als jachthaven.

Tweede  heroprichting Oude Veer

Begin 1977 werd de knoop doorgehakt: de Gemeente besloot in Breezand een nieuw overdekt zwembad te bouwen. Op 23 november 1977 werd de zwem- en waterpolovereniging Oude Veer heropgericht. In 1986 werd het bad uitgebreid met een instructiebad. De bezoekersaantallen stegen vanaf dat moment snel naar de honderdduizend per jaar.

De unieke samenwerking tussen stichting zwembad en vereniging die eind jaren '70 is ontstaan, staat nog steeds als een huis. Dankzij de inzet van leden en vele vrijwilligers heeft Oude Veer haar bestaan bewezen! Vandaag de dag verzorgt de vereniging een breed scala aan activiteiten zoals wedstrijd zwemmen, zwemmend redden, triathlon, langebaan, vrij zwemmen en allerlei evenementen voor jong en oud!

Begin jaren negentig kreeg het zwembad een grondige verbouwing. De kassa met ingang werd verplaatst van de zijkant naar de voorkant van het pand, de sanitair werd vernieuwd en er kwam een instructiebad bij. De grote drijvende krachten achter deze grondige verbouwing waren Harrie Dorrestijn en Gerard van Drunen (1927-2018). Deze mannen wisten vrijwilligers van de vereniging te motiveren om 8000 uur werk aan de verbouwing bij te dragen. In maart 1994 werd het vernieuwde bad heropend.

Rob, Jaap en Joop, de drie badmeester van het eerste uur met pensioen.

Zaterdag 12 oktober 2019 was er de hele dag feest in het zwembad zoals, zwemmen voor de jeugd, demonstraties en een speurtocht. Na de verbouwing (o.a. nieuw dak en sanitair) was de officiële opening met een woordje van de voorzitter Stichting zwembad Jeroen Wilms. Hierna sprak de bedrijfsleider Rob Biemans (al 42 jaar verbonden met het zwembad) en kreeg de eer om het lint door te knippen. Na het openingsmoment was er een rondleiding door het zwembad om vervolgens na de rondleiding gezellig met alle genodigde even na te borrelen met een lekker hapje erbij.

Rob Biemans is in mei 2020 met pensioen gegaan. Een jaar later ging zijn collega Jaap Hofman door ziekte met vervroegd pensioen.

Joop Menke was in 2016 al met pensioen gegaan, maar bleef actief als vrijwilliger/trainer bij de vereniging. Tot het plotselinge overlijden van Joop op 23 april 2021.