pijl

Richard Huisman stelt zich voor

29-07-2022 12:11 Cor

Tot dat het Kwart(je) Triathlon Anna Paulowna is, zullen in de rubriek 'even kennismaken' een aantal Oude Veer leden in de schijnwerpers staan. 

Richard Huisman is 55 jaar en getrouwd met Yvonne. Samen hebben ze drie kinderen.

Vanwege zijn werk (burgermedewerker bij de Marine) is Richard in 1996 samen met zijn gezin in Anna Paulowna gaan wonen. Direct werd hij lid van de triatlonvereniging het Oude Veer en is blijven zwemmen. In de zomer vooral in het buitenwater, het Oude V eer, want open water zwemmen blijft zijn favoriet.

Zwemmen is verreweg zijn beste onderdeel. Deze sport doet hij al vanaf zijn kinderjaren toen hij nog in Arnhem woonde. Richard weet nog goed dat hij 19 jaar was en zijn eerste kwart triathlon deed: 'Dat zou ik wel even doen,  de triatlon van Dieren, één kilometer zwemmen in een openlucht zwembad. Op een geleende racefiets 45 kilometer over de Postbank en als sluitstuk 10,5 kilometer hardlopen door de bossen rond het zwembad'. Vooral het fietsen viel hem tegen. Hij had nog nooit op een racefiets gezeten. 'Gelukkig ging het toen nog niet zo hard en was het vooral een prestatie als je al de eindstreep haalde'. Hoewel hij kapot was vond Richard het een geweldige ervaring en besloot het jaar erop weer  mee te doen. Nu op een eigen racefiets en met meer training. Sindsdien is triathlon zijn sport en heeft hij in de loop der jaren aan vele kwarten, achtste en een enkele halve meegedaan.

In 1993 deed hij een poging voor de hele triathlon in Almere, maar moest helaas na 15 kilometer hardlopen uit stappen. De triathlon van Anna Paulowna is samen met de Swimrun in Lauwersmeer (eind september) zijn sportieve hoogtepunt van het jaar.

Richard denkt dat hij zo'n 15 keer heeft mee gedaan als  individuele deelnemer en drie keer als trio (uiteraard als zwemmer). Hoewel het zwemmen zijn sterkste onderdeel blijft, gaat het fietsen en lopen de laatste tijd ook redelijk. 'Ik merk wel dat ik een dagje ouder wordt en vooral op loopgebied wat blessure gevoelig ben geworden'.

Alternatieve sport: Sinds 2020 doe ik aan swim-run. Een sport overgewaaid uit Zweden, een combinatie van hardlopen (1-3 km) en zwemmen (200-800 m), waarbij tijdens het zwemmen de hardloopschoenen aan blijven. Verder mag je allerlei hulpmiddelen mee nemen zolang je deze ook maar mee neemt tijdens het hardlopen. Ik zelf gebruik tijdens het zwemmen nog weleens hand(paddels).  Het leuke is dat je naar eigen inzicht de loop en zwem afstanden kunt variëren. 'Tijdens de corona periode, toen de zwembaden gesloten waren, deed ik het ook in de winter. Heb hier wel een speciaal wetsuit en een extra badmuts voor aangeschaft  en de zwemafstanden wat ingekort'.

Boek: De Bijbel. Naast mijn passie voor de triatlon heb ik een tweede passie en dat is Jezus. Hij is mijn grote voorbeeld en Savoir.

Film: Top Gun Maverick

TV-programma: Serie: 'The Chosen', echte een serie die iedereen gezien moet hebben.

Website: www.clcdenhelder.nl ,de website van onze kerk waar ik op zondag vaak te vinden ben.

Wie of wat maakt je gelukkig: Mijn gezin en zoon Arjen (die inmiddels het huis uit is) en dochters Elina en Irene, die beide nog studerend en nog gezellig bij ons thuis wonen. En het feit dat ik Jezus heb leren kennen.

Ik mis: Mijn moeder (in 2020 overleden)

Mooiste tijd: Toen mijn kinderen nog klein waren en naar mij luisterde (grapje, het zijn schatten, beter had ik het niet kunnen treffen)

Lekker: Toetjesbuffet

Vies: boter

Levensmotto: “Swimming is my passion and Jesus is my savoir”

Wat vind je van het Kwart(je) Anna Paulowna: Een leuke goed, georganiseerde triathlon, een echte thuiswedstrijd met vele bekende gezichten langs de kant, die je enthousiast aanmoedigen.